Gitároktatás

Gitároktatás, ukulele oktatás

Tanulj gitározni a THE BLACKBIRDS, az ország legrégebben működő Beatles tribute zenekarának gitáros-énekesétől. Budapesten és környékén magánóra keretében akár az otthonodban, akár online videó chaten Magyarország bármely részén. Dobos László zenei és tanári végzettséggel, emellett pedig a gitártanításban sokéves tapasztalattal rendelkező gitártanár.


Gitároktatás szinte minden gitáralapú könnyűzenei stílusban:

Beatles, pop, rock, blues, rock and roll, country, külföldi és magyar előadók stb. Kezdőknek, haladóknak, kicsiknek, nagyoknak, fiataloknak és az idősebb korosztályoknak egyaránt.

Tudatosan felépített, ugyanakkor saját igényeidhez, elképzeléseidhez igazodó gitárórák. Könnyéden tanulhatsz gitározni a saját habitusod szerint: kedvenc dalaidon keresztül, gyakorlatiasan, konkrét zenei példákkal, vagy elméleti oldalról közelítve a gyakorlat felé. Tanuld meg gitárral kísérni énekedet vagy mások énekét, tanulj meg dallamot játszani a hangszeren, szólózni, vagy akár improvizálni különböző zenei stílusokban. Ismerd meg a dalok harmóniáinak, gitárszólóinak, riffjeinek titkait.

Ha felkeltette érdeklődésedet ez a megközelítés, jelentkezz bátran a következő elérhetőségeken, hogy egyeztethessük a részleteket:

tel.: +36 70 452 0291

email: doboslaszlomusic@gmail.com


Online gitáróra videóchattel az ország bármely pontján

A 2020-as év eseményei - gondolunk itt elsősorban a járvány körül kialakult élethelyzetekre – ha lehet, még jobban utat nyitottak a virtuális világ számára. Eddig elképzelhetetlennek tűnő szituációkat kezdtünk el az interneten keresztül megoldani. A digitális oktatás kényszere új lehetőségeket láttatott meg velünk. Kiderült, hogy minden más szakterület mellett zenei tanulmányok is jól folytathatók online videóchat formájában. A gitároktatás területén is végbement ez a szükség szülte, mégis előremutató változás. Bebizonyosodott, hogy nemcsak nagyon hatékony, jól működő, de növendék és tanár számára egyaránt gyors, kényelmes megoldás az interneten keresztüli tanulás lehetősége. Így személyes találkozás nélkül, egészségügyileg teljesen biztonságos módon tudunk tanulni, gitározni, fejlődni ezekben a nehéz időkben is. Ráadásul a távolság sem probléma többé. Lakjál az ország bármely pontján, ha van interneted, az online gitáróra működni fog!


Mi kell a tanulás megkezdéséhez?

A tanulás megkezdésének egyetlen feltétele, hogy legyen otthon elérhető gitár. Legyen saját hangszered, vagy legyen egy kölcsönhangszer, ami állandóan kéznél van. A heti egy vagy akár két gitáróra nem elegendő idő ahhoz, hogy a tanult anyag megismerése mellett még be is tudjuk gyakorolni azt. Rendszeres – optimális esetben mindennapos, rövid, de többszöri - gyakorlás szükséges. Ennek hiányában a kéznek szokatlan mozdulatok nem fognak a helyükre kerülni, az ujjak nem szokják meg a húrok lenyomása okozta fájdalmat, az akkordváltások nem lesznek gördülékenyek, nem alakulnak ki a kívánt automatizmusok stb. Ezek miatt mindenképpen szükséges, hogy a gitár minden nap elérhető legyen. Ha nincs gitárod és vásárolni szeretnél egyet, szívesen segítünk a megfelelő hangszer kiválasztásában.


Milyen a jó tanulógitár?

Erre a kérdésre sokféle válasz adható. Alkati dolog is lehet, hogy kinek milyen gitár szükséges az első időben. Ha még nem tudod, mennyire fog „bejönni” ez az egész gitározósdi, akkor fontos szempont, hogy ne legyen túl drága, de azért jól használható hangszer legyen: lehessen behangolni, és lehetőleg ne legyen kilométeres a húrok fogólaptól való távolsága. Magyarul azért játszható legyen. Egy játszhatatlan hangszer elveheti a kedvedet a gitártanulástól.

Sokféle gitár létezik, de az akusztikus gitár alapvetően kétféle lehet: „klasszikus” nejlon húros „spanyol” gitár vagy acélhúros „western” gitár. A „klasszikus” nejlon húros gitár kisebb testű, húrjai valamivel puhábbak és picivel messzebb vannak egymástól. Az acélhúros „western” akusztikus gitár teste általában nagyobb, a húrok valamivel keményebbek és kissé közelebb vannak egymáshoz a keskenyebb nyak miatt. A kétféle gitár két külön világ, ha már jól tudunk gitározni, mindkettő másra való, másképpen szól, más stílust képvisel. A kezdeti időszakban viszont talán a legfontosabb, hogy alkatilag melyiket érezzük magunkénak, melyik kényelmesebb, vagy éppen melyik fajta van már nekünk otthon. Emellett természetesen ott a lehetőség, hogy rögtön elektromos gitárral kezdjünk. Nem zárkózunk el ettől sem, de a tapasztalat az, hogy minden szempontból szerencsésebb az akusztikus gitáron való tanulás a kezdeti időkben. Egy jól kiválasztott akusztikus gitárral hamarabb tudunk egészséges zenei hangokat produkálni, aztán, ha ez megvan, akkor jöhet az elektromos gitár, az erősítő, meg a legkülönfélébb gitáreffektek.


Ukulele oktatás

Az ukulele világ egyik legkedvesebb hangszere. Hangolása a gitáréhoz hasonló, bár kettővel kevesebb húr van rajta, és egy kvarttal feljebb szól. Pici, könnyű, ezért könnyen szállítható, az ember úgy érzi, bárhová magával viheti. Nem olyan nagy csomag, mint egy gitár, és mindemellett nagyon hangulatos kis jószág. A Beatles gitáros George Harrison rajongott az ukuleléért. A legenda szerint kocsija csomagtartójában mindig ott volt néhány ukulele, és bárhová ment, ha úgy hozta az élet, kiosztotta a hangszereket és indult a buli. Ha George Harrisonhoz hasonlóan te is beleszerettél az ellenállhatatlanul kedves kis hangszerbe, tanulj meg ukulelén játszani ukulele leckéink segítségével.


Elérhetőségek:

tel.: +36 70 452 0291

email: doboslaszlomusic@gmail.com