Bemutatkozás

Dobos László – zenész, énekes, gitáros, zeneszerző

Gyermekkorától kezdve fontos szerepet játszik életében a zene. Autodidakta módon tanul meg gitározni. Játékára hatással vannak a blues, rock, rock and roll és country gitározás nagyjai: Mark Knopfler, Robbie McIntosh, George Harrison, John Lennon, Paul McCartney, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Albert Lee, David Gilmour, Carl Perkins, Gary Moore. A bölcsész diploma megszerzése mellett klasszikus zenei tanulmányokat folytat: elvégzi a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium magánének tanszakát.

Tizenhárom évesen lép fel először egy duó tagjaként, a műsor gerincét már ekkor is a Beatles együttes számai adják. Ettől fogva folyamatosan aktív, amatőr zenekarok frontembere: VIP, Zanzaro, Change, Leila, Bridge. A Bridge zenekarral elkészít két, saját szerzeményekből álló albumot: Tudod, miért és Felkelt Emma reggel címmel.

Tizenkét évesen kezd zenét szerezni. Kezdetben dalokat ír, később verseket is zenésít, és klasszikus műfajokban is alkot.

Alapító tagja a 2004-ben alakult The BlackBirds Beatles emlékzenekarnak, ahol John Lennon posztján az énekes-gitáros szerepkört tölti be. A zenekar belföldön és külföldön egyaránt szép sikereket tudhat magáénak. A BlackBirds bejárta Európát (Anglia, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Norvégia, Dánia, Ausztria, Szlovákia, Erdély), eljutott Kanadába. Számos rangos Beatles fesztiválon vett részt (többek között négy évadban Liverpoolban), amelyek közönsége a legjobb Beatles emlékzenekarok között emlegeti a csapatot. A liverpooli Beatle Week-en 2009-ben élő koncerten játszották a teljes A Hard Day’s Night c. albumot. 2011-ben nagy sikerrel mutatták be Mikó Istvánnal a Bolond a hegytetőn c. zenés színpadi játékot, 2013-ban pedig Miklós Tibor Mágikus Misztikus Utazás c. musicaljében játszottak főszerepet. Ez év áprilisában a liverpooli Beatles Múzeum a világ legjobb húsz Beatles Tribute zenekarával népszerűsítette az akkor ötven éves From Me To You c. Beatles dalt, a BlackBirds ebben is részt vehetett. Októberben pedig a Beatles 1963-as göteborgi koncertjéről emlékeztek meg: a svédországi Göteborgban ugyanazt a kilenc dalt játszották el, ugyanabban a sorrendben. Az év utolsó nagy eseménye pedig a Calcutta Trióval közös koncert volt, tisztelgés George Harrison és Ravi Shankar előtt. 2014. június 1-jén a Centrál Színházban teltház előtt tartották meg tizedik születésnapi koncertjüket. 2015. május 9-én vonósokkal és fúvósokkal kiegészülve adták elő az utolsó két Beatles nagylemezt, a Let It Be-t és az Abbey Road-ot az A38 hajó koncerttermében. 2015 szeptemberében ugyancsak az A38 hajón teltház előtt játszották el a teljes Rubber Soul nagylemezt, Hal Bruce kanadai zenész vendégszereplésével, amiről  Rubber Soul Live Show címen DVD is megjelent. Tizenkettedik születésnapi nagykoncertjük a budapesti Katona József Színházban került megrendezésre, két teltház előtt 2016. április 10-én.

Szintén alapítója az FG-4 Illés és Fonográf emlékzenekarnak, amely 2006. február 10-én adta első koncertjét az FMH legendás körtermében, az Illés zenekar jelenlétében. Az együttes a koncert után megkapta „az Illés együttes ajánlásával” megtisztelő címet. 2007-ben az FG-4 Szörényi Leventével kiegészülve búcsúztatta a bontásra váró legendás körtermet az FMH-ban. Több alkalommal kísérték koncerten Bródy Jánost, Tolcsvay Lászlót, Móricz Mihályt és Németh Oszkárt.

Grenadir Mars néven saját szerzeményeket játszó zenekart alapít Hoffmann Györggyel és Vecsei Lászlóval. 2015-ben jelenik meg az együttes első, Lepkék c. albuma.

Első szólólemeze 2016 szeptemberében jelenik meg És látom Őt… címmel, amely Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai c. verseskötetéből dolgoz fel tizennyolc verset. Létrejön a Dobos László & VersBand nevű formáció a verszenék koncerten való megszólaltatására.
Zenekari tevékenysége mellett énekes-gitárosként szólóban is fellép: énekét egy szál gitárral kísérve. Műsorában – mely több száz dalból áll! – helyet kap a Beatles, Illés és Fonográf dalok mellett sok más régi és új, külföldi és magyar sláger, és saját szerzemények is.
Több alkalommal énekelt szólót Tolcsvay László Magyar Mise és Mária evangéliuma c. műveiben, a szerzővel és Sáfár Mónikával együtt.